Matsalu rahvuspark – linnuvaatlusparadiis

Milles peitub Matsalu rahvuspargi võlu? Siin on vaikne, aga samas võib olla ka lärmakas, sest kevad- ja sügisrändel peatub rahvuspargis sadu tuhandeid veelinde. Taevalaotuses, niitudel või Matsalu lahel võib märgata nii haruldasi kui ka vähemharuldasi liike. Varakevadel on kõige lärmakamad ja suuremates gruppides näiteks valgepõsk-lagled, suur-laukhaned ja kühmnokk- ning laululuiged. Sügisel on Matsalu mattunud sookurgede kluugutamise alla. Haruldasemad linnuliigid on niidurüdi, tutkas ja merikotkas. Tänu tänapäevastele IT-lahendustele on üha enam toodud loodus inimestele lähemale. Nii saab igaüks osa loodusest olles lihtsalt kodus. Vaata veebikaamera kaudu, kuidas Matsalu merikotkad Eve ja Eerik oma pesas toimetavad. Kui otsid ehedat kogemust, siis linnuvaatlustornid asuvad nii Matsalu lahe põhja- kui lõunakaldal. Massilist kevad- ja sügisrännet tasub vaatama tulla just varahommikul ja loojangu eel.

Priidu Saart5
Autor: Priidu Saart

Matsalu peidetud väärtused

Matsalu ei ole mitte ainult linnuparadiis, vaid siin leidub ka mitmeid looduslikke orhideesid ehk käpalisi. Lääne-Eesti on käpaliste jaoks ideaalne kasvukoht. Üheks haruldasemaks on rohekas-õõskeel, kuid leidub ka tuntud muinasjutulist kaunist kuldkinga.

Vaatemängu pakub kevadine suurvesi. Kasari jõel paadiga sõites võib luhaniitudel ja roostikus märgata mitmeid Matsalule iseloomulikke metsloomi – põder, kits, kobras, metssiga.

Matsalu sümboliks võib lisaks lindudele ja metsloomadele pidada ka lihaveiseid. Neil on suur roll pärandniitude taastamisel ja hooldamisel. Matsalus on tuhandeid hektareid puis-, ranna- ja luhaniite ning loopealsed, mis vajavad säilimiseks karjatamist. Teisalt on lihaveised  vaatamisvääruseks, kuna piirkonnas karjatatakse väga erinevaid tõuge alates Šoti mägiveisest kuni limusiinideni. Pärandniite aitavad hooldada veel hobused ja lambad.

Matsalus laiuvad:

  • Põhja-Euroopa suurim luhaala
  • Euroopa ulatuslikuimad rannaniidud
  • Eesti suurim roostikumassiiv ning Lääne-Eestile omased loopealsed

Kõikides Eestimaa rahvusparkides väärtustatakse kultuuripärandit. Ajaloo- ja kultuuripärandihuvilised saavad Matsalus tutvuda vana taluarhitektuuriga ja igipõliste traditsioonidega. Ikoonilise vaatepildi saab Suitsu vaatetorni juurest, kus paiknevad vanad kalurionnid. Matsalu rahvuspargi niitude õitemeri on andnud inspiratsiooni Lihula lilltikandi mustriks. Siitkandist on alguse saanud värvikirevate pastelapiliste vaipade kudumine.

Karlis Buskevics
Autor: Karlis Buskevics

Mida teha Matsalus?

Kui linnu- ja loomavaatlus ning botaanilised retked on väga spetsiifilised, siis alati saab tulla Matsalusse lihtsalt matkama – siin on nii lühikesi kui pikemaid matkaradu. Tõsisemale huvilise pakuvad väljakutseid RMK Penijõe-Aegviidu-Kauksi matkatee (615 km pikk) ja Lätist algav Ranniku matkarada. Seikluspartneri abil saab rahvuspargis kanuutada, kajakiga või fat-bike’iga sõita.

Mitmekesine loodus pakub hulgaliselt võimalusi loodusfotograafiaks. Penijõe mõisas asuv Matsalu rahvuspargi külastuskeskuses saab tutvuda Matsalu eripäraga tubastes tingimustes.

Matsalu rahvuspark on olnud inspiratsiooni allikaks nii raamatutele kui ka loodusfilmidele. Kõige eepilisem ja suuremahulisem ettevõtmine oli EV100 tähistamiseks valminud loodusdokumentaalfilm „Tuulte tahutud maa“ (rež Matsalust pärit Joosep Matjus), kus leiab killukesi ka Matsalust. Loodusfilmide kaudu edasi antava keskkonnaharidusliku aspekti pärast korraldatakse Matsalu külje all Lihulas iga-aastane rahvusvaheline Matsalu loodusfilmide festival, mis tänavu toimub 15.-19. septembril juba 19-ndat korda. Oma loovust saab arendada  näiteks Salevere Loovkojas.

Priidu saart2
Autor: Priidu Saart

Kas puuonn või külalistemaja?

Majutuskohad on siin väga eriilmelised. Valikus on külalistemajad ja puhkemajad, kuid üheks omapärasemaks kogemuseks on pakkuda ööbimine puuonnis!

Modernselt lahendatud kõigi võimalustega Hekso onn puu otsas on hoopis teistsugune elamus. Just see saab Sind viia loodusega kontakti, omaetteolemise ruumi, kus lihtsalt olla, nautida ja vaadelda enda ümber toimuvat.

Lisainfo

Matsalu rahvuspargi kohta leiad rohkem infot siit.

Leia endale sobiv Matsalu rahvuspargi matkarada ja vaatetorn.

Vaata ka Matsalu rahvuspargi lühifilmi.

Matsalus näeme ja seikleme!

Otsi siit

Puhkajale

Konverents

Professionaalile

Liitu meie uudiskirjaga

Visit Pärnu uudiskiri aitab sul veeta oma järgmise puhkuse Pärnus!