Ligipääsetav turism: Kuidas tagada kõigile kaasahaarav kogemus?

Ligipääsetavus on tänapäeva turismisektoris võtmetähtsusega, et pakkuda kvaliteetseid ja kõiki kaasavaid teenuseid.

Koolitus keskendus sellele, kuidas turismiettevõtted saavad arvestada nii füüsilise kui ka digitaalse keskkonna ligipääsetavusega, pakkudes huvitavat, mugavat, turvalist ja elamusterohket teenust klientidele, kellel on nägemis-, kuulmis-, intellekti- või liikumispuue, kes on eakad, lapsed, vähese keeleoskusega vms. See andis praktilisi juhiseid ja teadmisi, kuidas muuta ettevõtte teenused ligipääsetavaks ning kuidas teavitada kliente ligipääsetavusest. Tutvustati uusimaid tehnoloogilisi lahendusi, mis võimaldavad lihtsasti ja paljusid sihtgruppe kaasates ligipääsetavust suurendada. Koolituse käigus oli osalistel rohkelt võimalusi kaasa mõtlemiseks, arutlemiseks ning oma ettevõtte / asutuse tänase olukorra analüüsimiseks.

Praktiline info:

Aeg: 1. oktoober 13:00 – 16:30

Asukoht: ESTONIA Resort Hotel & Spa konverentsikeskus

Koolituspartner: Ligipääsuke OÜ

Keda ootame: Kõiki Pärnu turismisektori praeguseid ja tulevasi ettevõtjaid 

Osalemistasu: Osalemine turismiasjalistele on tasuta

Koolituse materjalid:

  • Ligipääsuke OÜ koolituse esitlus
  • Pärnu Lahe Rotary Klubi projekti Erivajadustele avatud Pärnu rand esitlus
  • Ligipääsuke OÜ poolt koostatud tööleht Pärnumaa turismiettevõtetele, mis aitab hinnata erinevaid ligipääsetavaid võimalusi oma ettevõttes ning koostada ligipääsetavuse tegevuskava, on leitav siit

Aeg: 1. oktoober 13:00 – 16:30

Asukoht: ESTONIA Resort Hotel & Spa konverentsikeskus

Koolituspartner: Ligipääsuke OÜ

Keda ootame: Kõiki Pärnu turismisektori praeguseid ja tulevasi ettevõtjaid. 

Osalemistasu: Osalemine turismiasjalistele on tasuta.

Registreeru hiljemalt 30. septembriks.

Päevakava

12:45 – 13:00   Kogunemine

13:00 – 13:05   Mis täna juhtuma hakkab?

13:05 – 14:30   Kellele üldse seda ligipääsetavust tarvis on? 
Erinevad puudeliigid: Nägemis-, kuulmis-, intellekti- ja liikumispuue.
– Erinevate puudeliikide eripärad ja tüüpilised takistused turismivaldkonnas.
– Kuidas pakkuda kaasahaaravat ja meeldejäävat kogemust erivajadustega inimestele?

14:30 – 14:45   Kohvipaus

14:45 – 15:15   Kust infot saab? Ligipääsetavus digikeskkonnas: veebilehed, sotsiaalmeedia ja turundus. 
– Kuidas muuta veebilehed ja digiturundus ligipääsetavaks ja kaasahaaravaks? Jagame soovitusi, mis toovad tulu juba täna.
– Mida soovib erivajadusega inimene teada enne saabumist?

15:15 – 15:55   Jõudsin kohale ja siis? Füüsiline keskkond ja teenindus.
Tüüpilised ligipääsetavuse takistused hotellides, restoranides, muuseumides,
elamuskeskustes jne ja kuidas neid lahendada. Jagame nippe, mis tagavad ligipääsetavuse ka ilma selleta, et peaks mõne seina maha võtma.

15:55 – 16:05   Tutvustus: Erivajadustele avatud Pärnu rand

16:05 – 16:25   Praktiline arutelu: Ligipääsetavuse teekond turismis
Raputame tuhka pähe. Osalejad jagavad kogemusi ja arutavad, millised puudujäägid ja võimalused esinevad nende asutustes ligipääsetavuse osas.

16:25 – 16:30   Päeva lõpetamine

Koolitajad:

Oma isiklikke kogemusi koos professionaalsete soovitustega jagavad erivajadustega inimesed, pakkudes väärtuslikku ülevaadet reaalsest elust läbi humoorikate ja elutruude lugude, näidete ja juhtumiste.

Jakob Rosin on ligipääsetavuse koolitajana töötanud üle kümne aasta. Olles ise sünnilt nägemispuudega, puutub ta pidevalt kokku erivajadustega inimeste igapäevaelus tekkivate probleemide ja lahendustega. Olgu see teeninduses, hoonetes ja linnaruumis, veebides või mobiilirakendustes. Jakob on aastaid töötanud erinevate puuetega inimestega, tehes koostööd nii üleriiklike õigusaktide loomisel (toodete ja teenuste ligipääsetavuse seadus 2022, määrus28, Puudega inimeste erivajadustest tulenevad nõuded ehitisele) kui ka üle-euroopalises õiguskaitses, mis puudutab erinevate puuetega inimeste õiguseid. Ta omab rahvusvahelise ligipääsetavuse spetsialistide assotsiatsiooni (IAAP/International Association for Accessibility Professionals) kõrgeimat digitaalse ligipääsetavuse sertifikaati CPWA (Certified Professional in Web Accessibility). Ta on ka Eesti esindajaks Euroopa Komisjoni teabekeskuses Accessible EU, mille juhtkomitee hulka kuulub muuhulgas ka European Network for Accessible tourism (ENAT). Jakob kuulub ka Euroopa Pimedate Liidu juhatusse.

Maarja Metsla-Rosin on Ligipääsukese ligipääsetavuse nõustaja ja turundusjuht ja ta omab Eestis ainsana American Council for the Blind (ACB) poolt väljaantud kirjeldustõlgi sertifikaati. Ta on omandanud ka eesti viipekeele algtaseme ja õpib hetkel viipekeele jätkukursustel, mis aitab tal nõustada näiteks sündmuste korraldajaid parema ligipääsetavuse tagamisel kuulmispuudega inimeste vaatest. 
Ligipääsukeses on Maarja konsultant mitmetele ehitiste ja hoonete projekteerijatele füüsilise keskkonna ligipääsetavuse tagamiseks erinevate puuete ja erivajaduste vaatest. Maarja juhtimisel on loodud ligipääsetavuse lahendused nii Tallinna Loomaaia Tiigriorgu, Võru riigimajja, viidud läbi Tallinna Ülikooli linnaku ligipääsetavuse audit, nõustatud Eesti Panka muuseumi ligipääsetavamaks muutmise osas, loodud mitmeid liikumisjuhiseid erinevates Eesti paikades (Tartu Emajõe Linnaujula, Niguliste Muuseum-Vabaduse väljak, Eesti Pank-lähimad ühistranspordipeatused jt). Maarja vastutusvaldkonda kuulub ligipääsetav digiturundus, nii Ligipääsukeses kui ka klientide nõustamisel ja koolitamisel. Maarja juhtimisel lõi Ligipääsuke koostöös Swedbankiga Eesti esimese ligipääsetava sotsiaalmeedia kampaania, mis hõlmas endas sisu mis oli ligipääsetav nii kuulmis, nägemis, kui ka intellektipuudega inimestele.

Tom Rüütel on üles kasvanud tserebraalparalüüsiga (PCI) ning tema jaoks ei ole ületamatuid raskusi. PCI on närvisüsteemikahjustus, mis avaldub inimestel erinevalt. Tomil avaldub PCI käte ning ülakeha tahtmatutes liigutustes ning spasmides, mistõttu on tal raske käsi liigutada. Lisaks on häiritud kõnnak, mis on pisut hüplev. Sellest hoolimata on ta positiivne ning ta on igapäevaelus aktiivne. Igapäevaselt töötab Tom Eesti Töötukassas tööandjate nõustajana. Tomil on pikaajaline kogemus koolitamisel ning ligipääsetavuse alasel nõustamisel. Tema põhjalikud teadmised ulatuvad oma puudest kaugemale ning tema sorav ja positiivne esinemisoskus segab vürtsikad juhtumised elust märkamatult väärtuslike õppetundidega kuulajatele.

Katariina Varendi töötab Eesti töötukassas tööandjate nõustajana. Vaegkuuljana tajub ta hästi vaegkuuljate kuid ka kurtide inimeste igapäevaprobleeme (sündinud kurtide peres) ning oskab tuua välja lahendusi, mis keskkonnad ka kuulmispuudega inimestele ligipääsetavaks muudaksid. Tema positiivne ja elav esinemisviis jätab osalejatele vahetu kogemuse kuulmispuudega inimeste igapäevaelust.

Oluline info:

Lähim bussipeatus on “Rannapark”, kuhu sõidavad liinid 15, 16, 17. Tutvu linnaliini bussigraafikuga siin

Autot on võimalik parkida nii konverentsimaja kõrval olevas parklas kui ka tänava äärde. Parkimine on tasuline. Tutvu võimalustega siin

Kui oled registreerunud, kuid ei saa siiski osaleda, anna sellest teada koordinaatorile. 

Koolitust rahastab Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutus. Koolituse läbiviimist koordineerib Pärnu Linnavalitsus. 

Küsimuste või huvi korral võta ühendust koordinaatoriga:
Silva Koemets
Pärnu Linnavalitsuse turismiarenduse peaspetsialist
silva.koemets@parnu.ee

Otsi siit

Puhkajale

Konverents

Professionaalile